MÁJUS 17. – A MAGAS VÉRNYOMÁS NAPJA

Minden évben ezen a napon tartják a magas vérnyomás világnapját. A magas vérnyomás igen gyakori betegség, amely a megfelelő étrenddel, életmóddal is befolyásolható, és akár meg is előzhető. Összefoglaltuk a legfontosabb elemeit mind a megelőzésnek, mind a kezelésnek.

Mielőtt rátérnénk a részletekre, fontos kiemelni, hogy a magas vérnyomást több tényező okozhatja, ezeknek utána kell járni. Ha a diagnózis megszületett, nem szabad kezelés nélkül hagyni, mivel komoly problémákhoz vezethet. Egy mérés nem mérés, ezért az is fontos, hogy mikor, milyen körülmények között és hogyan mérjük a vérnyomást. Az egyéni kezelési tervet a kezelőorvossal egyeztessük, az étrend összeállításában pedig kérjük dietetikus segítségét, mivel többnyire a magas vérnyomás nem önállóan jelentkezik, és egyéb tényezőt is meghatározhatják a javasolt étrend összeállítását.

SÓ (NÁTRIUM)

A sóbevitel, vagyis az étrend nátriumtartalmának csökkentése hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez is. Ehhez nem elegendő csak a só mennyiségét csökkenteni például az ételek ízesítésekor, de oda kell figyelni a feldolgozott élelmiszerek hozzáadott sótartalmára is. A csökkentett nátriumtartalmú só is megfelelő alternatívát jelent, kivéve a vesebetegeknél.

KÁLIUM

kálium a nátriummal ellentétben, pozitív hatással van a vérnyomásra, így a sócsökkentés mellett a káliumszükséglet növelése is fontos szempont (a vesebetegség itt is kivételt jelent). Ez elsősorban a zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával tehető meg, mivel ezek bővelkednek káliumban.

ZSÍROK, ZSÍRSAVAK

Mind a megelőzésben, mind a kezelésben fontos, hogy nem csak a zsírok összmennyisége, de az étrend zsírsavösszetétele is lényeges. A telített zsírsavak helyett a telítetlen zsírsavakra szükséges helyezni a fókuszt. A legegyszerűbben úgy lehet ezt megvalósítani, ha csökkentjük az állati zsírok mennyiségét, s ezeket növényi olajokkal helyettesítjük. Ezáltal a sokat emlegetett koleszterin mennyiségét is mérsékelni tudjuk, bár a vér koleszterinszintjét nem kizárólag az étrend befolyásolja. A telített zsírsavak mellett a transz-zsírsavak kerülése is javasolt: azokat az élelmiszereket, amelyek hidrogénezett/keményített növényi zsiradékot tartalmaznak, mellőzzük! Ha már olajjal sütünk, párolunk, ne csak a napraforgóolajat válasszuk, hanem szerepeltessük a menüben a többi olajat is, például a repce-, olíva-, szőlőmagolajat is!

ÉLELMI ROSTOK

Az étrend rosttartalmának növelése céljából a finomított, hántolt gabonák helyett válasszuk gyakrabban a teljes kiőrlésűeket, illetve növeljük a zöldségek, gyümölcsök és a szárazhüvelyesek fogyasztását is!

ALKOHOL

Bár a mérsékelt alkoholfogyasztásnak (például a jó minőségű vörösbornak) pozitív hatása is lehet a szívünk, ereink állapotára, senkit sem biztatnánk arra, hogy kezdjen el alkoholos italokat inni. A vérnyomás szempontjából éppen az alkoholos italok (főleg a tömény szeszes italok) fogyasztásának korlátozása javasolt.

ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS

Nem lehet eleget ismételni, hogy a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak mennyi előnye van. Rost-, vitamin-, ásványianyag-tartalmuk mellett a bennük található antioxidánsok, növényi színanyagok (flavonoidok) is támogatják a vérnyomás szabályozását. Ezek alkossák az étrendünk gerincét! Különösen jó hatásúak e szempontból a bogyós gyümölcsök.

FITOSZTEROLOK

A fitoszterolok a finomítatlan növényi olajokban (pl. az extraszűz olívaolajban), a szójában, a diófélékben és az olajos magvakban, valamint a dúsított élelmiszerekben (pl. margarinban) találhatók meg, és ezek hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez is.

HALAK

Heti kb. kétszeri halfogyasztás javasolt a szív-ér rendszeri egészségünk megőrzése szempontjából, vagyis mind a megelőzés, mind a terápia során hasznosak.

CUKOR

A cukros italok, valamint a hozzáadott cukorban élelmiszerek, ételek fogyasztásának mérséklése, mellőzése javasolt, mely egyéb előnyökkel is jár a cukorbetegség, túlsúly, elhízás megelőzése, kezelése terén.

A fentieken túl fontos, hogy a magas vérnyomással küzdők számára sem javasolt a dohányzás, a rendszeres, a fizikai és egészségi állapotnak megfelelő testmozgás annál inkább!

A felsorolt alapelveket a legkönnyebben akkor tudjuk megvalósítani, ha speciális diéták helyett az OKOSTÁNYÉR® iránymutatásai alapján állítjuk össze az étrendet, amely így amellett, hogy az egészség megőrzését is segíti, a fenntarthatóságot és az ökológiai szempontokat is figyelembe veszi.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.05.17.

(Források: https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2021/03/a-kardiovaszkularis-megbetegedesek-etrendi-prevencioja-metabolizmus-2021.pdfhttps://www.okostanyer.hu/wp-content/uploads/2018/08/Okostanyer_gyerek_A3_final.pdf)

Share This