TIPPEK A FOLYADÉKSZEGÉNY ÉTRENDHEZ

A krónikus vesebetegség egyik vezető tünete a vizeletmennyiség csökkenése. Ilyen esetekben mindenképpen fontos a szoros orvosi ellenőrzés, s gyakran nem is kerülhető el a rendszeres vesepótló kezelés, a dialízis sem. Ilyenkor az étrendi előírásokba a folyadékfogyasztás mérséklése is kiemelt szerep kap.

Az alábbiakban arra adunk javaslatokat, hogyan valósítható meg a hétköznapokban a csökkentett folyadékfogyasztás. Pontos mennyiséget nem írok, mert ez valóban egyéni, általában hemodialízis esetén a napi vizeletürítés mennyisége +/- 500-600 ml. A lényeg, hogy nem ihatunk korlátlanul annyit, amennyi adott esetben jól esne. Ez különösen a nyári melegben, kánikula esetén jelenthet kihívást.

1. Vegyük figyelembe, hogy nem csak a megivott, hanem az élelmiszerekkel, ételekkel elfogyasztott folyadékmennyiség is számít. A lédús zöldségek, gyümölcsök mellett a levesek, főzelékek, mártások, turmixok, smoothie-k, a joghurt, kefir és a tej különösen. Ugyanígy a tea, a kávé, a fagylalt és a jégkrém is számít. Ezek mennyiségét csökkenteni szükséges.

2. Kerüljük a nagyobb víztartalmú gyümölcsöket, mint amilyen például a görögdinnye, sárgadinnye! Nem tilos, de nagyon nehéz megállni, hogy valóban csak egy kis szeletet fogyasszunk, nem annyit, amennyit amúgy kívánnánk. Ha elég erős az akaraterőnk, néhány kisebb kockával beleférhet, de valóban legyünk mértékletesek!

3. Válasszunk kisebb poharat, kisebb tálat, amiben a kevesebb folyadék is optikailag többnek hat, így egy kicsit „becsaphatjuk” az agyunkat!

4. Amikor már nagyon szomjasak vagyunk, de nem ihatunk többet, segíthet az is, ha csak kiöblítjük a szánkat, de ne nyeljük le! Vagy elszopogatunk (óvatosan) egy jégkockát, esetleg egy „cukormentes” cukorkát (hogy a fogainkat is védjük), esetleg rágózhatunk is.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2021.06.04.

EHETŐ VÍZ

EHETŐ VÍZ

A kánikula idején különösen, de az év minden további napján is fontos odafigyelnünk a szervezetünk...

read more
Share This