A KÁLIUM SZEREPE A VESE MŰKÖDÉSÉBEN

Mi a kálium szerepe?

A kálium létfontosságú ásványi anyagunk, csak úgy, mint a nátrium. Természetesen nem mindegy, hogy ebből is mennyit tartalmaz a napi étrendünk. A kálium számos funkciót tölt be a szervezetünk működésében. Részt vesz többek például a folyadékháztartás és a sav-bázis egyensúly fenntartásában, az ingerület-átvitelben, a vércukorszint szabályozásában, de befolyásolja a szívműködést is. A gyomorsav termelődéséhez is szükséges, valamint több enzim normál működéséhez is.

Mennyi káliumra van szükségünk naponta?

Egészséges felnőtteknek napi kb. 3,5 gramm (3500 mg) kálium szükséges, de ez függ a nemtől. kortól, egészségi állapottól, károsodott veseműködés esetén, orvosi előírásra, dietetikusi kontroll mellett általában a napi 1500-2000 mg-ot nem meghaladó káliumfelvétel javasolt.

Hogyan hat a vér káliumszintje a vesékre?

Az egészséges vesék bármennyi többlet káliumot képesek a vizelettel kiüríteni, azonban a károsodott vesék erre nem képesek. A kálium ekkor felhalmozódik. A túl magas káliumszint a vesék nem megfelelő vizeletkoncentráló képességéhez és fokozott vizeletelválasztáshoz vezethetnek. Krónikus esetben már csak a dialízis révén lehet a szervezetet megszabadítani a káliumfeleslegtől.

Mit okoz a túl magas káliumszint?

A vér normál tartományt meghaladó káliumszintje, vagyis a hiperkalémia súlyos állapotot eredményezhet. Egészséges embereknek nem kell különösebben tartania tőle, ez a kockázat elsősorban a károsodott veseműködés, krónikus vesebetegség esetén, illetve külső káliumpótlás (például indokolatlanul nagy mennyiségű, káliumtartalmú tabletta vagy infúzió) esetén nő meg. Ilyenkor viszont végzetes is lehet, mivel súlyos esetben szívritmuszavar, vagy akár szívleállás is bekövetkezik. Figyelmeztető jel lehet az idegrendszeri tünetek megjelenése (bizsergésérzés és ritkán petyhüdt bénulás) is. Bár ezt nem minden vesebeteg érzi meg előre, emiatt is fontos a rendszeres laborkontroll. Kiegészítésként a már orvosi kezelés alatt álló vesebetegeknek a táplálkozási napló vezetése is segíthet megtudni, mi okozza a káliumszint megemelkedését, amennyiben az étrendi eredetű.

Mit okoz a túl alacsony káliumszint?

A káliumhiány vegyes, kiegyensúlyozott étrend mellett nem fenyeget. Azonban fokozott vizeletürítés (például káliumürítő vízhajtó esetén), hasmenés, hányás, elhúzódó hashajtózás, valamint a mellékvesére ható gyógyszerek esetén hiány alakulhat ki belőle a szervezetben. Ezt hipokalémiának is hívjuk. Szívritmuszavar, izomgyengeség, fokozott kalciumvesztés is felléphet miatta. Tünetei közé többek között az egyre fokozódó izomgyengeség, izomgörcs, a bélfali izomsejtek gyengesége (székrekedéssel, hasi fájdalommal), ill. a szívritmuszavarok tartoznak.

Az elfogyasztott ételek mennyiségének és ezáltal káliumtartalmának nyomonkövetése, egy táplálkozási naplóban segíthet megfelelő szinten tartani az étrend káliumtartalmát, s elkerülni mind a túl magas, mind a túl alacsony káliumszintből eredő problémákat.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2021.05.12.

EHETŐ VÍZ

EHETŐ VÍZ

A kánikula idején különösen, de az év minden további napján is fontos odafigyelnünk a szervezetünk...

read more
Share This