10 ÉLELMISZER, AMIT VESEBETEGSÉG ESETÉN MÉRTÉKKEL FOGYASSZON!

A vesebetegek étrendjét számos tényező meghatározza, ugyanakkor akad néhány közös pont, amire a legtöbb esetben érdemes odafigyelni az étrend összeállításakor. Az alábbi lista olyan élelmiszereket tartalmaz, amelyeknél a tudatosság, mértékletesség fontos a vesék tehermentesítése, védelme céljából.

1.      Paradicsom 🍅

Jelentős káliumforrásnak számít. Önmagában 1-2 kisebb darab paradicsom még nem okoz gondot. Inkább akkor kell jobban vigyázni, ha például levest, mártást, ivólevet készítünk belőle, vagy éppen koncentrált formában (sűrítményként, ketchupként) fogyasztjuk. Ilyenkor az említettnél egyszerre jóval több paradicsomot, s ezzel káliumot fogyasztunk.

2.      Banán 🍌

Szintén a kálium kapcsán került a listára. 3-4 közepes méretű banán annyi káliumot tartalmaz, ami veseelégtelenség esetén eléri a maximálisan javasolt napi mennyiséget. Emiatt a banánt inkább csak ízesítőként adjuk hozzá a napi menühöz, például egy desszert vagy turmix részeként!

3.      Máj 🥩

Jelentős fehérje-, foszfortartalma miatt fontos a mérsékelt fogyasztása. Sertés- és marhamáj helyett érdemesebb a kisebb foszfortartalmú csirke-, kacsamájat vagy az ezekből készült májkrémet, pástétomot választani, természetesen mértékkel.

4.      Hal 🐟

A halak értékes zsírsavösszetétele, könnyen emészthető fehérjetartalma miatt is különösen kedvezők a szívünk, ereink védelmében. Foszfortartalmuk miatt azonban veseelégtelenség esetén mégis a mértékletesség javasolt. Mivel a halak foszfortartalma kisebb a húsokénál, így a hal mégis jobb választás, ha például a megfelelő feltétet keressük az ebédünkre.

5.      Szárazbab és babfélék 🥫

A szárazbab, ugyanúgy, mint a többi szárazhüvelyes (csicseriborsó, sárgaborsó, lencse vagy a szója), fehérjében és foszforban is gazdag táplálékunk. Károsodott veseműködés esetén, azonban óvatosabban kell bánni a felsorolt babfélékkel. A foszfortartalmuk áztatással, s az áztatólé elöntésével, a főzőlé cseréjével részben csökkenthető.

6.      Sajt 🧀

A sajtok nem csak fehérjében, foszforban, de fajtától és ízesítéstől függően sóban is gazdagok. Érdemes a natúr ízesítésű választani, s a füstölt, feta, juhsajtot kerülni. Inkább csak reszelve, ízesítőként fogyasszuk károsodott veseműködés esetén!

7.      Túró 🥛

Kalcium szempontjából kiváló választás, azonban fehérje- és foszfortartalma miatt mértékkel fogyasztandó. Az ízesített túrókrémek esetében figyeljünk arra, hogy a fűszeres változatoknál minél kevesebb sót használjunk ízesítésre!

8.      Alkohol 🍺

Az alkoholfogyasztás nem csak a májra, de a vesékre is káros hatású, mivel a kiválasztással és a méregtelenítéssel terheli a szervezetet. Az alkohol megemelheti a húgysav mennyiségét a vérben, ami növeli a vesekő és a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát is. Meglévő vesebetegség esetén is fontos a mértékletes, lehetőleg minél ritkább alkoholfogyasztásra törekedni.

9.      Konyhasó 🍙

A konyhasó és a konyhasót tartalmazó ételízesítők a bennük található nátrium miatt nagy mennyiségben fogyasztva hozzájárulnak a vérnyomás emeléséhez, ami közvetve a vesék működését is negatívan érinti. Nemcsak az ételkészítéshez használt só, hanem a feldolgozott élelmiszerek, félkész, kész ételek sótartalma is számít.

10.  Spenót 🥬

Gyerekkorunk meghatározó főzeléke, amit, ha akkor nem is szerettünk, felnőttként talán a kedvencünkké válik. Oxaláttartalma miatt azonban a mértékletes fogyasztás ez alkalommal is fontos. Vagyis például szezonjában ne spenótot együnk spenóttal, mert az oxalátok hajlam esetén fokozhatják a vesekőképződést, már kialakult vesekő esetén pedig még fontosabb a mennyiségre és gyakoriságra odafigyelni. Ez igaz a sóskára, céklára, rebarbarára és a csokoládéra is.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2021.05.26.

EHETŐ VÍZ

EHETŐ VÍZ

A kánikula idején különösen, de az év minden további napján is fontos odafigyelnünk a szervezetünk...

read more
Share This