MIRE KELL FIGYELNIE EGY DIALIZÁLT VESEBETEGNEK?

Nincsenek könnyű helyzetben azok a vesebetegek, akiknél dialíziskezelésre van szükség. A rendszeres kezelések mellett számos olyan dologra kell odafigyelniük az étrendjük és az életmódjuk során, ami meghatározhatja a mindennapjaikat, közérzetünket, életminőségüket. Az alábbiakban összefoglalom, mire kell nagyobb hangsúlyt fordítani a dializált vesebetegek étrendjében.

Folyadékfogyasztás

Az egyik leghangsúlyosabb terület a folyadékfogyasztás mennyiségének a nyomon követése, ami különösen a hemodializált vesebetegek esetében fontos. Mivel a vesék már nem működnek megfelelően, nem választják ki kellő mértékben a vizeletet, ezért is szükséges a vesepótló kezelés. A kezelőorvosa egyeztetve a napi folyadékfogyasztás mennyiségének a kontrollja napi rutinná válik. Nemcsak a megivott, hanem az élelmiszerekkel ételekkel elfogyasztott folyadék mennyiségét is követni kell. Kerülni szükséges az egyszerre nagyobb folyadékmennyiség megivását, a levesek, mártások, lédús gyümölcsök, zöldségek is kisebb mértékben kerülhetnek az étrendbe.

Nátrium, kálium, foszfor

Az étrend ásványianyag-tartalma is kiemelt szerepet kap, mivel a nátrium-, kálium– és a foszfor napi mennyiségét és figyelemmel kell követnie a dializáltaknak. A rendszeres vérvételek alkalmával hamar kiderül minden „turpisság”, ha például valamiből a beteg kicsit többet evett, ivott a kelleténél. Az étrendben összességében kerülni szükséges a jelentős nátrium-, kálium- és foszfortartalmú nyersanyagok, élelmiszerek, ételek fogyasztását, illetőleg mérsékelni szükséges az elfogyasztott mennyiséget, gyakoriságot.

Emellett az egyéb társbetegségek, például a cukorbetegség, az esetleges túlsúly, elhízás, a táplálékallergia és -intolerancia, valamint a gyógyszerszedés is befolyásolja az étrend összeállítását.

Fehérjefogyasztás

Míg a dialízis előtt a csökkent veseműködés miatt az egyik jellemző étrendi javaslat a fehérje szegénység volt érvényes, addig ez a dialízissel megváltozik. Mivel a kezelés során megnő a fehérjeigény, ezért a korábbiakkal ellentétben energia- és fehérjedús étrend szükséges követni. Ez kezdetben nehézséget is jelenthet, mivel a betegnek át kell állítania az étrendjét ezen a téren is. A gondot az jelenti, hogy ezáltal az étrend foszfortartalma is nőni fog, ami ellentétes azzal a tanáccsal, hogy az étrend foszforban viszont szegény legyen. Kicsit olyan helyzet, mintha azt kérdeznénk magunktól, hogy melyik ujjunkat harapjuk meg. Ez a kérdés részben nyersanyag- válogatással és az egyes nyersanyagok, élelmiszerek összetételének ismeretével, a tudatos és mértékletes választással megoldható. Amikor már ez sem elég, akkor szóba kerül a gyógyszeres megoldás is. A foszfátkötő gyógyszerekkel – a kezelőorvos előírásai szerint – így csökkenthető a szervezet felesleges foszfortartalma, és megelőzhető az ebből eredő szövődmények.

Ha a megfelelő táplálkozás megoldása és a beteg energia-, tápanyagszükségletének fedezése nehézséget okoz, felmerül az alultápláltság kockázata. Ilyenkor szükség lehet a speciális, dializált betegek számára kifejlesztett tápszer fogyasztására, ill. úgy nevezett ketosavakkal történő kiegészítésére is a megfelelő aminosav-ellátottság eléréséhez.  

A táplálkozási napló haszna

Fontos, hogy az étrend kialakítása kor a kezelő orvos utasításait és figyelembe véve dietetikus segítségét is kérjük a tervezéshez. A dietetikus segíteni tud abban, hogy a számos, akár egymásnak ellentmondó étrendi javaslatot egy élhető és fenntartható étrenddé alakítsuk. Az elfogyasztott energia és a tápanyagok nyomonkövetését a beteg által vezetett táplálkozási napló is megkönnyíti. Az ALSAD táplálkozási naplója azonnali visszajelzést ad mind a betegnek, mind a dietetikusnak az étrend összetételéről, ami segíti a kezelések sikerességét is, az étrend szükség szerinti finomhangolását is.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2021.06.09.

Édesburgonya

Édesburgonya

Itt az ősz, itt az édesburgonya szezonja. Pár évvel ezelőtt még csak kevesen ismerték ezt a...

read more
Share This