SÜTÉS – BŐ OLAJ NÉLKÜL

Ki ne szeretné a rántott hús, sült krumpli, uborkasaláta kombinációját? Hisz a vasárnapi ebédek elmaradhatatlan menüje sokak számára jelent egyet a boldog családi pillanatokkal. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a rántott dolgok nem kifejezetten a legegészségesebb ételek.

Már sokat olvashattunk a bő olajban sütés hátrányairól, egészségünkre gyakorolt hatásáról. Fontos megjegyeznem, hogy ez nem azt jelenti, hogy sose ehetünk meg egy bő olajban sült húst vagy zöldséget! Ugyanakkor a bő olajban sütés mellett érdemes kipróbálni más konyhatechnológiai technikákat is, melyek segítségével az eredmény hasonlóan finom lesz, de ahhoz sokkal kevesebb olaj szükséges majd. Ennek nemcsak egészségügyi előnyei vannak, de a környezetünket is kímélhetjük vele.

Nézzünk meg egy-két praktikát, hogy mivel is készíthetünk zsírszegényebb fogásokat:

  • sütőzacskóban, alufóliában sütés: ebben az esetben együtt süthetjük a húsokat a zöldségekkel és akár gyümölcsökkel is, ugyanakkor arra figyeljünk, hogy a roppanós végeredmény miatt ez a két módszer utólagos pirítást igényel.
  • són sütés: egyáltalán nem ördögtől való a sóval/sóban való sütés. A mediterrán étrendben halakat is készítenek teljes sókéregben. Itt a végeredmény inkább a grillezett ételekhez hasonló lesz, de különlegessége miatt érdemes ezt a módszert is kipróbálni.
  • airfryerben sütés: ami nem más, mint az olaj nélküli fritőzkészülék, ami gyakorlatilag egy mini sütőként működik, és egy kanálnyi olaj hozzáadásával süthetünk benne bármit: zöldséget, húst, krumplit, fasírtot, kelt tésztát stb.

Persze ezek a módszerek nem pótolják a rántott dolgok ízét, az olajban sült ételek ropogósságát. Így ahhoz is adnék pár ötletet, hogy hogyan készítheted el ezeket a kedvenceket sütőben úgy, hogy a belseje ne száradjon ki, de a külseje roppanós legyen!

Íme a legkedveltebb sült és rántott ételek elkészítési alternatívái:

  • Sült krumpli: Fontos, hogy sütni való krumplit válasszunk, ha sütőben sütnénk sült burgonyát. A krumplit érdemes félig megfőzni, mert így sütés utána a belseje krémes, lágy lesz, viszont a külső réteg finom ropogós. Mielőtt a krumplicikkeket a sütőpapírral bélelt tepsire tennék, locsoljuk meg 3-4 evőkanál (4 adagnyi krumpli esetén) olajjal, és fűszerezzük meg alaposan. Figyeljünk rá, hogy az olaj egyenletesen vonjon be minden krumpligerezdet. A sót csak a sütés után adjunk hozzá, és figyeljünk rá, hogy a sütőpapíron egy rétegben terüljön el a krumpli. Mirelit krumplit is tudunk sütőben sütni. Ezek a termékek már egyszer olajban elősütöttek, így remekül működnek sütőben megsütve is. Itt is fontos, hogy a tepsin csak egy rétegbe terítsük el a mirelit burgonyát, és azok ne fedjék el egymást.
  • Rántott sajt: Ezt az ételt is el lehet készíteni sütőben, de pár praktikát itt is érdemes alkalmazni. Érdemes duplán panírozni a sajtszeleteket (liszt-tojás-zsemlemorzsa-tojás-zsemlemorzsa), és ezután olajjal lekent sütőpapíros tepsire fektetni őket. Sütés közben érdemes egyszer megfordítani, és jót tesz neki, ha sülés közben egy ecset segítségével lekenjük olajjal, vagy pedig olajsprayvel fújjuk be a szeleteket. 200 fokon érdemes sütni 30 percig, és akkor sem kell aggódni, ha a panírból kifolyik a sajt, mert az a sütőpapíron megsülve finom csemege, szemben azzal, ami az olajban végzi.
  • Rántott hús: Itt már több mindenre kell odafigyelnünk, hogy az eredmény elhozza számunkra a bő olajban sült ételek élményét. Sütőben is tudunk több fajta húst sütni. Fontos, hogy akár szárnyas, akár sertés húst választunk az filézett, csont nélküli legyen. Valamint a sütőben sütés esetén érdemes a „zsírosabb” húsrészeket előnybe részesíteni pl. csirkemell helyett inkább csirkecombfilét stb. Ahhoz, hogy a sütőben sült húsok ne száradjanak ki, nem szabad őket vékonyra szeletelni és kiklopfolni, viszont érdemes őket a sütés előtti éjszakára bepácolni. Így extra nedvességet adhatunk a húsnak. A pác lehet joghurtos, joghurtos-zöldfűszeres, mustáros, tejfölös fokhagymás. Ezután jön a panírozás. A legropogósabb panírokat a durva alapanyagok adják, ezért érdemes kipróbálni a pankómorzsás vagy kukoricapelyhes panírozást. A panírmorzsát keverhetjük kukorica vagy mandulaliszttel, a liszt egy részét kiválthatjuk keményítővel is. A bepanírozott hússzeleteket fektessük olajjal vékonyan megkent sütőpapírra, de ügyeljünk arra, hogy a szeletek ne fedjék egymást, és ne is érjenek egymáshoz. 190-200 fokos előmelegített sütőben kb. 30 percet kell sütni (15 perc oldalanként, de a sütési idő függ a hús vastagságától, a sütő teljesítményétől stb.). Sütés közben célszerű a hússzeleteket olajsprayvel lefújni, vagy szilikon ecset segítségével vékonyan megkenni.

A fenti tippek alapján készült ételek nemcsak egészségesebbek lesznek így, hanem a büdös olajszagot is elfelejthetjük. Ha betartjuk ezt a pár egyszerű szabályt, akkor nagyon ízletes ételeket illeszthetünk az étrendükbe.

Simonová Erika dietetikus

2022.05.22.

Édesburgonya

Édesburgonya

Itt az ősz, itt az édesburgonya szezonja. Pár évvel ezelőtt még csak kevesen ismerték ezt a...

read more
Share This