REJTŐZKÖDŐ CUKOR AZ ÉLELMISZEREINKBEN

Sok támadás éri a cukrot, pedig valójában egy fontos energiaforrásunk, de nem mindegy, mennyit fogyasztunk belőle. A túlzott mennyiség káros hatásai ismertek (fokozottabb hajlam a túlsúlyra, fogszuvasodásra, stb.), ez alkalommal viszont arra helyezzük a hangsúlyt, hogyan tudunk tudatosabbak lenni ezek elkerülésében.

HOGYAN KERÜL A CUKOR AZ ASZTALRA?

Az étrendünkben található cukor több forrásból is származhat. Természetes eredetű cukornak az számít, amely alapból már a gyümölcsökben, a friss, 100%-os gyümölcslevekben, a tejben és más táplálékokban is előfordul. Ez nem kívülről kerül az élelmiszerekbe. Ellenben a hozzáadott vagy szabad cukornak azt hívjuk, amelyet az előállítás során a gyártók vagy éppen mi magunk, fogyasztók teszünk bele, rá az élelmiszerekbe, ételekbe, italokba. Gyakran észre sem vesszük már, ha megcukrozzuk a kávét, teát, limonádét, vagy éppenséggel természetesnek tűnik, hogy cukorral készülnek a sütemények, desszertek. Mindezek azonban összeadódnak. Sok kicsi sokra megy, ahogy tartja a mondás.

MIBEN TALÁLUNK CUKROT, AKÁR „REJTETTEN” IS?

  • Valójában nem is annyira rejtettek ezek a cukorforrások, mivel a gyártók kötelesek feltüntetni a termékeken, ha nem természetes formában előforduló cukrot tartalmaznak. Azonban akad néhány termék, termékkategória, amelyek esetében érdemes figyelmesebbnek lenni, mivel adott esetben a hirdetések is azt sugallhatják, hogy egy „egészséges” választásról van szó. (Természetesen már maga az egészséges jelző is relatív.)
  • Ide tartoznak például a cukorral édesített üdítőitalok kólafélék, jeges teák, gyümölcsitalok, -nektárok, szörpök. Mivel ezekből már találkozhatunk cukormentes, édesítőszerrel (vagy éppenséggel cukorral ÉS édesítőszerrel) édesített termékeket is, ezért nem mindegy, melyiket választjuk.
  • Igen divatosak lettek a különféle, a tehéntejet helyettesítő növényi italok, de ezek között is bőven találunk cukrozottakat, nemcsak az ízesített változatok között.
  • A különféle, kész zöldséges mártások és a ketchup is jelentős cukorforrásnak számítanak, különösen ha gyakran, nagy mennyiségben fogyasztjuk ezeket.
  • Különösen a gyermekek körében népszerűek az ízesített gyümölcsjoghurtok, amelyek gyakran már inkább a desszert kategóriába sorolandók.
  • Ugyanígy ne tévesszen meg minket a különféle, rostdús alapanyagokat (is) tartalmazó kekszek választéka, amelyek édes ízét szintén a hozzáadott cukor szolgáltatja. A sor még hosszan folytatható.
  • A 100%-os gyümölcslevek kakukktojásnak számítanak a mellékelt ábrán, mivel ezekben nem hozzáadott cukrot találunk, hanem a gyümölcs(ök) természetes cukortartalmát (fruktóz formájában). Amiért ide került az az, hogy ezekből hajlamosak lehetünk napi több pohárral is fogyasztani, márpedig ezek cukor- és energiatartalma sem elhanyagolható ilyen mennyiségben. Figyeljünk oda erre is!

MIT NÉZZÜNK A VÁSÁRLÁSKOR?

Nemcsak az étrendünk összeállításakor, de már a bevásárláskor is fontos odafigyelni arra, hogy mi kerül a kosarunkba (akár online vásárláskor is). Alaposan olvassuk el a csomagolt termékek címkéjén az összetevők listát! Ebből könnyen kiderül, hogy cukorral édesített/ízesített-e. Az egyértelműnek számító kristálycukor és a cukor mellett a szacharóz, glükóz, fruktóz, gyümölcscukor, tejcukor, laktóz, glükóz-fruktóz szirup, dextróz, maltóz, szukróz, méz, nádcukor, kukoricaszirup, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HCSF), invertcukor, keményítőszirup, melasz, juharszirup jelzés is arra utal, hogy a termék hozzáadott (szabad) cukrot tartalmaz.

Schmidt Judit dietetikus (Youteefool)

2022.03.30.

(Források: https://mibolmennyitegyek.hu/cikkek/2525https://tapertekjeloles.hu/referencia-beviteli-ertek/https://www.travelo.hu/boresgasztro/20180810-dietetikus-velemenye-a-cukorrol.html)

EHETŐ VÍZ

EHETŐ VÍZ

A kánikula idején különösen, de az év minden további napján is fontos odafigyelnünk a szervezetünk...

read more
Share This