ALSAD – Automatikus életmódtanácsadó a vesebetegek igényei szerint fejlesztve

Az ALSAD egyik kiemelkedő értéke, hogy a valamilyen szintű veseproblémákkal küzdők számára különleges támogatást képes nyújtani. Gyógyszeres kezelésben részesülő vesebetegek, rendszeres vesedialízisben részesülők, vagy akár vese-transzplantáltak is beletartoznak abba a csoportba, akiknek külön figyelmet és extra szolgáltatásokat nyújtunk. Ezeket szeretnénk most bővebben bemutatni. Ebben a blogposztban azt mutatjuk be, miért szükséges megadni egészségi és személyes adatainkat ahhoz, hogy testreszabott segítségben részesüljünk, illetve milyen kifejezetten vesebetegeknek fejlesztett szolgáltatások állnak rendelkezésre.

Egészségi állapot felmérése – a vesebetegség mértékének, jellegének rögzítése

Az ALSAD-ba való első belépéskor a rendszer készít egy „pillanatfelvételt” egészségi állapotunkról, szokásainkról, személyes adatainkról. Ez lesz a kiindulási állapot, ami alapján a tartalmakat ajánlani fogja a rendszer, amíg a kiemelt fontosságú adatok nem változnak jelentősen. De ezek a személyi vagy egészségügyi adatok fogják azt is meghatározni, hogyan alakítsuk ki diétás céljainkat, majd étrendünket. A finomhangolásba természetesen bevonhatjuk orvosunkat, dietetikusunkat.

Veseproblémánk van? Jelezzük a rendszernek!

Ha rendelkezünk krónikus alapbetegséggel, és ezt jelöljük az ALSAD állapot-képernyőjén, a rendszer ezt sok szempontból fogja figyelembe venni. Vesebetegség esetén az ALSAD extra szolgáltatásokat vagy lehetőségeket is fog felajánlani, amiket az egészséges emberek, illetve a más krónikus betegségben szenvedők esetleg nem is látnak az ALSAD használata során. Első körben az önmegfigyelés és adat-naplózás alap lehetőségeit mutatjuk be.

Dialízis napló – dializált betegeknek

Ha valaki bejelöli a kezdeti állapotfelmérésen, hogy rendszeres dialízisben részesül, akkor az ALSAD megjeleníti számára a „Dialízisnapló” menüpontot: azok a felhasználók, akik nem jelölik ezt meg, nem látják ezt a lehetőséget. A rögzített fontos adatok szükség esetén megoszthatóak a kezelőorvossal.

Rendszeres, otthoni vércukormérés naplózása –  azon vesebetegek számára, akik társbetegsége a diabetesz

Ha a vesebeteg veseproblémái mellett cukorbeteg is (ami gyakori állapot), akkor a cukorbetegség megjelölésével az ALSAD megjeleníti számára a vércukor rendszeres naplózásának lehetőségét – beírhatja kézzel, vagy, megfelelő eszköz birtokában, okoseszközéről közvetlenül is importálhatja a mérés adatait.

Okoseszköz csatlakozása – nem csak vesebetegeknek, de nekik kiemelten fontos lehet

Okoseszközeink többek közt aktuális testtömegünket, vérnyomásunkat is mérhetik. Egy rendszeres kezelés alatt álló vesebetegnél ezek az értékek is fontosak lehetnek, tehát érdemes ilyen eszközzel is csatlakozni az ALSAD-hoz, illetve ha ez nem lehetséges, minél több adatot „kézzel” rögzíteni.

A rendelkezésre álló okoseszközt könnyedén csatlakoztathatjuk az ALSAD-hoz az Aktivitás – Nyomon követés menüpont alatt.

Lipcsei János / Lajkó Éva

Share This